Kép

Épületleírás

Az egykori Hatvani (ma Kossuth Lajos) és a Szép utca sarkán egy kétemeletes palota állt, melyet 1828-29-ben gróf Cziráky József számára Hild József épített. Az épületet 1859-ben vette bérbe a Széchenyi István által alapított Nemzeti Kaszinó, majd 1871-ben meg is vásárolta. Ezt követően bízták meg Yblt a palota átalakításával. Feltehetően azért is őrá esett a választás, mert már 1863-ban tervezett egy kaszinóépületet a pesti rakpartra, amely azonban nem valósult meg.

Az épület főbejárata a Hatvani utcáról nyílt, a kapubejáratból lehetett elérni a háromkarú főlépcsőházat. A földszinten irodák valamint étterem helyezkedett el. Az első emeleten játékszobák, biliárdterem, szalonok és olvasóterem volt. A második emeleten lakások kaptak helyet, valamint – a Szép utca felé – alakították ki a könyvtárat, melyet csigalépcső kötött össze az alatta lévő olvasóteremmel. Ybl 1874-ben a szalonok belső kialakítását tervezte. Új kandeláberek, díszes fal- és mennyezetburkolatok, architektonikus elemekkel kialakított nyílászárók készültek, melyek közül kétségkívül a nagyteremé volt a leggazdagabb.

Az udvar Szép utca felőli homlokzatához Ybl 1884-ben vasszerkezetű, kétszintes toldalékot tervezett, több változatban: az egyiken a földszinten félköríves árkádokkal, az első emeleten dór oszlopokkal és baluszterrel, míg egy másik terven az emeleti galéria hét ablakkal nyitott. A galéria fölött bábos korlátos erkélyt alakított ki.

1888-89 folyamán épült meg az új melléklépcső az épület hátsó udvari részén, amely elsősorban az éttermi személyzet közlekedését segítette. 1890-ben alakították át Ybl tervei alapján a főlépcsőt, mely ekkor üvegtetőt kapott.

Ybl halálát követően 1896-99-ben Meinig Artúr tervei alapján az épületet átépítették. A palotát a II. Világháború alatt súlyos károk érték, később lebontották.

Helyén 1964-66 között épült fel a 12 emeletes Hungarotex székház, Pomsár János és Puskás Tamás tervei szerint. 1998-99-ben a Hungarotex-székház betonvázát felhasználva – Plájer János és Szabó Tamás János tervei alapján – új irodaház épült.

Hajdú Virág

Bibliográfiai adatok

Ybl Miklós építész 1814-1891. Szerk.: Kemény Mária - Farbaky Péter. Kiállítási katalógus. Budapest, 1991. 256.

Tervezés ideje
1862.12.11 - 1890 között több alkalommal
Mai településnév
Budapest
Korabeli cím
Pest, Hatvaner Gasse - Herren Gasse
Mai cím
V. Kossuth Lajos utca 5.; V. Szép utca 2.
Építtető
Nemzeti Kaszinó
Tervező
Ybl Miklós
Kivitelező
Vahl Hugó
Tervek levéltári jelzete
Épülettípus
kaszinó
Épület mai státusza
lebontva
Geofield

Belső részletek